Kesä on mennyt ja kesäteologit ovat kotiutuneet Joensuuhun. Allekirjoittanut valloitti Etelä-Pohjanmaata jo toista kesää riparien ja sanajumalanpalvelusten muodossa.

Voisin hajota julkisesti kesäteologien majoituksesta:

1) Toimistohuone, jonne huoneen omista ryysää omilla avaimillaan kahdeksalta aamulla ja ihmettelee, kuka siellä ”on käynyt”,

2) Partioluola, joka haisee hiirelle,

3) Päiväkerhon varasto… ilmainen on ihana.

Tai voisin kertoa kauhutarinoita synttärikäynneistä (tytöttelyä, täriseviä kiinalaisposliinikahvikuppeja, kahviähkyä ja vaivautunut hiljaisuus) ja ehkä muistella lämmöllä sitä kuinka ”hienosti” seurakunnassa tieto kulkee (”niin kai sulle on kerrottu, että sulla on tunnin päästä se hartaus? Ai ei? No, kuitenkin se on”).  Sitten olisi vielä ne rippileirit, jossa äidin pikku kullanmuruista kuoriutuu lauma idiootteja, jotka valvovat yöt, nukkuvat oppitunnit ja joiden koko olemassaolon tarkoitus on tuottaa määrättömästi mahdollisimman kovaa ääntä.

Mutta tämän kaiken jokainen teologi jo tietääkin ja vastaavia kokemuksia voi jakaa Fideksen Foorumilla. 

Vähemmän teologit ehkä tietävät niinkin mystisestä toimesta kuin ”hallituksen varajäsen” – oikeastaan toimintavastaavan varajäsen.  Se tarkoittaa ainakin sitä, että harkitsee kotisoiton hankkimista toimintavastaavan puhelimeen ja jaksaa innostua sellaisista asioista kuin ”vihreä kermavaahto”, ”suohonlaulu”, ”tilavaraus” ja ”mulla olis sulle yksi homma…” Verkostoituminen ja kaiken mahdollisen delegoiminen seuraavalle taholle on avainasemassa. Kaiken kaikkiaan varajäsenyys on vallan mainio homma. Siinä pääsee hyvin mukaan hallituksen toimintaan (soluttautuminen sisäpiiriin), mutta ei joudu juurikaan kantamaan vastuun raskasta taakkaa. Itse tuota taakkaa jo kerran kanniskelleena toimintavastaavana voin todeta, että ei tämä huonompi homma ole, vaikka oman osansa kalenterista täyttääkin.

Ja tähän loppuun haluan vielä sanoa, että kaikkein parasta teologin elämässä on ystävistä ja kollegoista koostuva turvaverkko, joka kestää avautumista, lievittää koti-ikävää ja tarjoaa tarvittaessa myös leffa- ja kahviseuraa. Hallitus on myös eräänlainen teologin turvaverkko, joka huolehtii meidän edustamme.

Kiitos, nam.